Olet täällä

Peliriippuvuuden hoito

Julkaistu 7.6.2006. Päivitetty 28.12.2011

Hedelmäpelit, pasianssi, pitkäveto, ravit, lottoaminen, kasinolla käynti, nettipokeri, roolipelit netissä jne. ovat useimmille harmitonta, satunnaista ajanvietettä. Joillekin pelaamisesta alkaa kuitenkin tulla tapa, josta on vaikea ennen pitkää luopua. Pelaamisen sietokyky kasvaa eli on pelattava useammin ja suuremmilla panoksilla tai vietettävä pelin ääressä enemmän aikaa kuin aiemmin. Henkinen riippuvuus lisääntyy, pelaamista tarvitaan stressin laukaisemiseen tai pahan mielen lievittämiseen. Mukavan ajanvietteen lopettaminen alkaa olla vaikeaa ja luopuminen tärkeistä tavoitteista lisääntyy, pelaaminen vie aikaa työ- ja perhe-elämältä sekä vapaa-ajan vietolta. Keskustelu jonkun läheisen ihmisen kanssa voi olla riittävä pysähdys ja suhteellisuudentajun palauttaja, mutta joskus tarvitaan ammattilaisten apua.

Läheltä löytyy A-klinikka, terveysasema tai mielenterveystoimisto, joiden työntekijöille peliongelmakaan ei ole outo asia. Mikäli et heti löydä tietoa hoitopaikasta, soita Peluurin auttavaan puhelimeen 0800 100 101 tai katso netistä THL:n Pelihaitat-sivuilta.

Puhelinsoitto ja ajanvaraus ovat jo askel tarvittavan muutoksen suuntaan. Tekstiviestikin on käytettävissä, kun tarvitsee ulkopuolista apua (www.pelivoimapiiri.fi). Voi valita joko yksilö- tai ryhmäterapian ja ympärivuorokautinen hoitokin onnistuu kuntoutusyksikössä. Työntekijät käyttävät erilaisia hoitomalleja, joista muutama esimerkki:

  • Lyhytterapiat (katse tulevaisuuteen, myönteiset voimavarat käyttöön, ongelmat tavoitteiksi). Yleensä on vaikeaa lopettaa jonkun asian tekeminen, mutta helpompaa on aloittaa uutta. Terapiassa keskustellaan esimerkiksi siitä, mikä on ensimmäinen askel, jonka pelaaja aikoo tehdä, jotta huomaakin kävelleensä pelikoneen ohi. Portaissa kohti pelaamattomuutta voi olla useita askelmia ja kukin valitsee itselleen sopivat keinot tavoitteensa saavuttamiseksi.
  • Kognitiiviset terapiat (opitaan uusi ajattelu, joka helpottaa pelaamisesta kieltäytymistä). Terapiassa käydään kirjallisten tehtävien avulla läpi pelaamisen tyypillisimmät tilanteet, riskipaikat, kartoitetaan hyötyjä ja haittoja, analysoidaan tarkkaan yksittäinen pelitilanne: milloin, missä, mitä ajatteli, tunsi, olisiko voinut toimia toisin jne. Pelaamiseen liittyy paljon "virheellistä ajattelua", esim. voin pelata hävityt rahat takaisin. Näitä ajattelumalleja tunnistetaan ja korjataan vääriä uskomuksia.
  • Käyttäytymisterapiat (opitaan uusia tapoja toimia ongelmatilanteissa).
  • Rentoutus- ja mielikuvaterapiat (hallitaan ahdistusta ja stressitilanteita).
  • Verkostotyö (läheiset tukijoiksi).
  • Oma-apuohjelmat (erilaiset ryhmät, työkirjat, tekstiviestit).
  • Lääkkeiden käyttöä terapian tukena peliriippuvuuden hoidossa tutkitaan Suomessa ja maailmalla.

Aina ei tarvitse edes mennä vastaanotolle. Peli poikki -ohjelma on oma-apua ja ammattilaisen antamaa tukea yhdistävä internetissä toimiva ohjelma ongelmapelaajille.

Kuinka kauan terapiassa täytyy käydä, jotta ongelma olisi hallinnassa? Tämä vaihtelee tilanteen mukaan. Jos olet pelannut vuosia lähes päivittäin, joudut työskentelemään asian kanssa enemmän kuin sellainen henkilö, joka jo varhaisessa vaiheessa huomaa käyttävänsä liikaa aikaa ja/tai rahaa pelaamiseen. Joskus terapian tukena voidaan käyttää lääkärin määräyksestä lääkitystä. Hoito vaihtelee viidestä käyntikerrasta muutaman vuoden yksilö- tai ryhmäkeskusteluihin. Oma-apuryhmissä monet käyvät vuosia.

Ympärivuorokautista pelikatkaisuhoitoa annetaan ainakin Järvenpään sosiaalisairaalan Hietalinna-yhteisössä, Riippuvuusklinikka Tyynelässä, Tuustaipaleen kuntoutumiskeskuksessa ja Kouvolan A-klinikan kuntoutusyksikössä. Niissä on kehitetty peliriippuvaisille omia hoito-ohjelmia. Peliriippuvuuden hoidossa käytetään samanlaisia menetelmiä kuin yleensä riippuvuuksien hoidossa. Tärkeää on kuitenkin heti kiinnittää huomiota taloudelliseen tilanteeseen. Sosiaalitoimi ja velkaneuvonta tulevat tarvittaessa mukaan yhteistyöhön tilannetta selvitettäessä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on tutkinut myös lääkkeen (naltreksoni) hyväksikäyttöä terapian tukena peliriippuvuuden hoidossa. Lisätietoa tutkimuksesta löydät täältä.

Peliklinikka tarjoaa ja kehittää avohoitopalveluita Helsingin, Vantaan ja Kauniaisten yli 18-vuotiaille asukkaille.

Vertaistuki toimii joillekin riittävänä apuna. Se voi olla myös tukena muun hoidon ohessa. Vertaisryhmien kokoontumisajat ja -paikat löydät Peluurin sivuilta kohdasta Vertaistuki. Sieltä löydät tietoa myös eri hoitoyksikköjen ja vastaavien yhteydessä toimivista vertaistuellisista palveluista.

Rahapeliongelmasta kärsiville ja heidän läheisilleen avattu auttava puhelin Peluuri toimii numerossa 0800 100 101. Puhelimeen voi soittaa nimettömänä ja maksutta kaikkialta Suomesta. Nettisivut ovat osoitteessa www.peluuri.fi, ja Peli poikki -oma-apuopas osoitteessa www.pelipoikki.fi. Peluuri tarjoaa tietoa ja materiaalia sekä akuutin tuen peliongelmaan. Palvelun tuottavat Sininauhaliitto ja A-klinikkasäätiö.

Keski- ja Itä-Suomessa auttoi Pelissä-hanke. Se toimi yhteistyössä Jyväskylässä toimivan Sovatek-säätiön ja Kuopion kriisikeskuksen kanssa. Ne molemmat tarjoavat maksusitoumuksen perusteella apua peliongelmissa myös alueidensa muiden kuntien asukkaille.

Peliongelmaisten keskustelupalsta Valtti Päihdelinkissä.

Kirsti Aalto
KM, psykoterapeutti
aluejohtaja, Espoon A-klinikka

Päivittänyt:
Tapio Jaakkola
kehittämiskoordinaattori, Peliklinikka

Oliko tämä artikkeli hyödyllinen?
Ääniä annettu: 1156 - Keskiarvo: 2

Jaa

Facebook Twitter Google+ Delicious Google bookmarks