A A A
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский
  • Viittomakieli

Olet täällä

Päihdelääketieteen erityispätevyyskoulutus

Julkaistu 22.12.2005. Päivitetty 25.10.2011

Päihdelääketieteen erityispätevyyden koulutusohjelma on ollut toiminnassa vuodesta 1993 alkaen. Ohjelman järjestää Päihdelääketieteen yhdistys ry. ja pätevyyden myöntää Suomen Lääkäriliitto. Vuoteen 2011 mennessä noin 100 lääkäriä on saanut erityispätevyyden.

Koulutusohjelmaan voivat hakeutua Suomen Lääkäriliiton jäsenet, sekä yleis- että erikoislääkärit. Koulutuksen keskeiset osat ovat käytännön palvelu, toimipaikka- ja kurssimuotoinen koulutus sekä kirjallinen kuulustelu ja siihen liittyvä kirjallisuus.

Käytännön palvelu sisältää 2–3 vuotta päätoimista työskentelyä päihdeongelmien hoitoon erikoistuneessa yksikössä. Palvelusta vähintään yksi vuosi tulee olla erityispätevyyden jo omaavan kouluttajalääkärin ohjauksessa tapahtuvaa. Palvelun tulee sisältää mahdollisimman monipuolisesti avo- ja laitospalvelua ja työskentelyä erityyppisten päihdeongelmien kanssa.

Toimipaikkakoulutusta tulee hankkia käytännön palvelujen yhteydessä vähintään 200 tuntia. Sen lisäksi tarvitaan vähintään 60 tuntia teoreettista kurssimuotoista koulutusta koulutusohjelmaan hyväksytyissä koti- ja ulkomaisissa koulutustilaisuuksissa.

Koulutusohjelman loppupuolella suoritetaan erityispätevyyskuulustelu, jota varten on perehdyttävä koulutusohjelmaan kuuluviin koti- ja ulkomaisiin oppikirjoihin, tuoreimpiin koti- ja ulkomaisiin tieteellisiin lehtiin sekä alaan liittyviin lakeihin ja ohjeistoihin.

Koulutusohjelman tavoitteena on pätevöittää lääkäri toimimaan joko päätoimisena päihdealan erityispalvelujen lääkärinä tai asiantuntijalääkärinä muissa terveydenhuollon yksiköissä. Hänelle tulee myös valmiuksia toimia päihdealan kehittämis-, opetus- ja tutkimustyössä.

Rauno Mäkelä
dosentti, psykiatrian erikoislääkäri

Päivittänyt:
LKT Kaija Seppä
professori, Tampereen yliopisto

 

Erityispätevyystoimikunnan yhteystiedot

Puheenjohtaja Kaija Seppä, kaija-liisa.seppa (at) uta.fi, puh. 03 3551 7101
Lääketieteen laitos, yleislääketieteen yksikkö, 33014 Tampereen yliopisto

Sihteeri:
Pekka Heinälä, etunimi.sukunimi (at) a-klinikka.fi,

Lisätietoja saatavilla myös Lääkäriliiton sivuilla.

Oliko tämä artikkeli hyödyllinen?
Ääniä annettu: 715 - Keskiarvo: 2

Jaa

Facebook Twitter Google+ Delicious Google bookmarks