Spice-tuotteet

Julkaistu 26.2.2010

Yleinen tietoisuus Spice-valmisteista heräsi vuoden 2007 loppupuolella, kun Euroopan eri viranomaisilta alkoi tulla ilmoituksia kyseisistä valmisteista. Spice-valmisteilla tarkoitetaan kasvirouhesekoituksia, joita myydään 1–5 g pusseissa lähinnä internetin välityksellä. Rouhetta poltetaan marihuanan tavoin ja vaikutuksetkin ovat samantapaiset. Tunnetuimmat tällaiset valmisteet ovat nimeltään Spice Gold, Spice Silver ja Spice Diamond. Markkinoilla on kuitenkin lukuisia samankaltaisia valmisteita kuten esimerkiksi Zohai, Ex-ses, Dream, Yucatan Fire, Sence, Smoke, Genie, Spicey, Spice Arctic Synergy, Spice Tropical Synergy, Spice Egypt, ja ChillX.

Spice-valmisteiden pakkausmerkintöjen mukaan kasvirouheet sisältävät mm. seuraavia yrttejä: Canvalia maritima, Nymphaea caerulea, Scutellaria nana, Pedicularis densiflora, Leonotis leonurus, Zornia latifolia, Nelumbo nucifera, Leonurus sibiricus, Althaea officinalis ja Rosa canina. Useilla näistä yrteistä on huumaavia vaikutuksia ja teoriassa Spice-valmisteiden vaikutukset olisivat voineet olla peräisin kyseisistä yrteistä. Tutkimuksissa on kuitenkin selvinnyt, että todellisuudessa Spice-valmisteet sisältävät synteettisiä kannabinoideja, joilla on kannabiksen kaltaisia vaikutuksia.

Synteettiset kannabinoidit on lisätty kasvirouheisiin jälkikäteen, eivätkä kasvirouheet voi sisältää kyseisiä aineita luonnostaan. Nämä laboratoriossa valmistetut kannabinoidit on tehty siten, että niiden rakenne muistuttaa kannabiksen huumaavinta ainesosaa tetrahydrokannabinolia (THC). Spice-valmisteissa eniten käytetyt synteettiset kannabinoidit ovat JWH-018 ja CP 47,497. Eräitä muitakin synteettisiä kannabinoideja on Spice-valmisteista tutkimuksissa löydetty.

Synteettisiä kannabinoideja tunnetaan kaikkiaan useita kymmeniä ja osa niistä on alun perin suunniteltu lääkeaineiksi mutta todettu myöhemmin lääkekäyttöön sopimattomiksi. Näitä laboratoriossa valmistettuja, huumaaviin tarkoituksiin suunniteltuja aineita kutsutaan muuntohuumeiksi.

Synteettisiä kannabinoideja myydään internetissä myös lähes puhtaina jauheina muiden muuntohuumeiden tavoin. Puhdasainetta helpompi käyttötapa ja viranomaisten työn hankaloittaminen ovat olleet todennäköisimmät syyt siihen, miksi Spice-valmisteet on ylipäätään kehitetty. Kasvirouheisiin lisätyt kannabinoidit ovat osoittautuneet viranomaisille huomattavasti vaikeammiksi tunnistaa kuin kannabinoidit puhtaina jauheina.

Spice-valmisteiden suosio on ollut aivan eri luokkaa kuin muilla ns. muuntohuumeilla. Syitä suosioon on varmasti useita, kuten halpa hinta, houkuttelevat myyntipakkaukset, helppokäyttöisyys ja näennäinen turvallisuudentunne, kun valmisteita on markkinoitu totuudenvastaisesti luonnollisina yrttivalmisteina.

Synteettisten kannabinoidien, kuten muidenkaan muuntohuumeiden vaikutuksista ei tiedetä paljon. Varsinkaan pitkäaikaisista vaikutuksista ei ole mitään tieteellistä tietoa. Muuntohuumeiden käyttäjät toimivatkin eräänlaisina koekaniineina käyttäessään aineita. Spice-valmisteiden vaikutusajan on raportoitu kestävän noin kuusi tuntia.

Saksassa on raportoitu käyttäjistä, jotka ovat saaneet Spice-valmisteista psykoosin tapaisia paniikkikohtauksia sekä kärsineet sydämen ja verenkierron häiriöistä. Oireet ovat muistuttaneet marihuanan yliannostusta. Spice-valmisteiden yksi vaaratekijä piilee siinä, että niiden sisältämien synteettisten kannabinoidien pitoisuus voi olla mitä tahansa. Pitoisuutta tai käyttöannosta ei ole ilmoitettu pakkauksissa.

Huumausaineeksi viljeltävän kannabiskasvin sen sijaan tiedetään sisältävän noin 5–10 % tetrahydrokannabinolia. Eläinkokeissa on todettu, että JWH-018 ja CP 47,497 ovat moninkertaisesti tehokkaampia huumaavilta vaikutuksiltaan kuin kannabiksen sisältämä tetrahydrokannabinoli. Näistä syistä yliannostusriski Spice-valmisteilla on huomattavasti suurempi kuin marihuanalla. Lisäksi joidenkin synteettisten kannabinoidien aineenvaihduntatuotteista on epäilty olevan myrkyllisiä.

Kun Spice-valmisteiden vaikuttavien aineiden arvoitus ratkesi, ovat useat EU-maat luokitelleet kyseiset kannabinoidit huumausaineiksi. JWH-018 ja CP 47,497 ovat huumausaineita mm. Saksassa, Itävallassa, Ruotsissa, Virossa ja Ranskassa. Suomessa kyseiset synteettiset kannabinoidit on luokiteltu lääkkeiksi ja niitä sisältävät valmisteet rinnastetaan reseptilääkkeisiin. Tästä syystä Spice-valmisteiden tilaaminen esimerkiksi internetistä on laitonta. Valmisteiden maahantuonti Suomeen ilman reseptiä on myös laitonta. Lainsäädännön kannalta ongelmallista on, että sitä mukaa, kun synteettisiä kannabinoideja saadaan luokiteltua lääkkeiksi tai huumausaineiksi, on markkinoille tullut jo uusia vastaavia. Tästä johtuen esimerkiksi Iso-Britanniassa astui 23.12.2009 voimaan laki, joka luokittelee tietyin rinnasteisuusehdoin kaikki synteettiset kannabinoidit huumausaineiksi.

Ilmari Szilvay
Tullikemisti

 

Auwärter, V. et al. (2009): ‘Spice’ and other herbal blends: harmless incense or cannabinoid designer drugs?, Journal of Mass Spectrometry, Letter, 30.12.2009.

Compton, D. R. et al., (1993): Cannabinoid Structure-Activity Relationships: Correlation of Receptor Binding and in Vivo Activities, The Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics, Vol 265 No.1, s. 218–226.

2 articles on Spice from Istvan Ujvary, published in the August 7 and 14 issue of the Hungarian weeky Élet és Tudomány /Life and Science/.

DrugScopen kannanotto Spice-tuotteiden laillisuutta koskien.

Oliko tämä artikkeli hyödyllinen?
Ääniä annettu: 1391 - Keskiarvo: 2

Jaa

Facebook Twitter Google+ Delicious Google bookmarks