Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Kannabiksen käytön haittavaikutuksia

Päivitetty 21.1.2019

Kannabis on yleisimmin käytetty huumausaine. Kannabiksen päihdevaikutukset vaihtelevat aineen voimakkuuden, lajikkeen, ainemäärän, käyttötavan, käyttöympäristön ja käyttäjän ominaisuuksien mukaan. Kannabis ei ole myrkyllistä. Tiedossa ei ole yhtään tapausta, jossa pelkän kannabiksen käyttö olisi aiheuttanut myrkytyskuoleman.

Kannabiksen käytön terveyshaitoista on viime vuosina saatu paljon uutta tietoa. Kannabis aiheuttaa terveyshaittoja kokeilijoille tai satunnaisesti käyttävälle. Pitkäaikaisessa, runsaassa käytössä riskit ovat huomattavasti kokeilua ja satunnaista käyttöä suuremmat. Pitkäaikaiskäytön riskit on myös hyvä tiedostaa, jos harkitsee kannabiksen kokeilua tai käyttöä.

Kannabispäihtymys aiheuttaa käyttäytymiseen liittyviä tai psykologisia muutoksia kuten liiketoimintojen heikentymistä, mielihyvää, joskus ahdistuneisuutta, arvostelukyvyn heikkenemistä tai sosiaalista vetäytymistä. Keskittyneisyys, muistitoiminnot ja tarkkuutta vaativat toiminnat heikkenevät. Kannabis voimistaa muiden päihteiden vaikutuksia ja heikentää tarkkaavaisuutta ja reaktiokykyä. Onnettomuusriski lisääntyy, jos kannabista käyttänyt kuljettaa päihtyneenä ajoneuvoa. Myös vakavien mielenterveyshäiriöiden oireita voi ilmaantua herkästi niillä, joilla on perinnöllinen alttius mielenterveyshäiriöihin.

Vaikutukset ilmenevät kannabiksen käytön aikana tai pian sen jälkeen. Tyypillisiä fyysisiä käyttöön liittyviä muutoksia ovat silmien sidekalvon verestys, ruokahalun lisääntyminen, suun kuivuminen ja sydämen sykkeen kiihtyminen. Poltettaessa tai höyrystämällä kannabis alkaa vaikuttaa muutamassa minuutissa. Syömällä vaikutus alkaa hitaammin. Päihdevaikutus kestää joitakin tunteja.

Kannabiksen säännöllinen pitkäaikaiskäyttö ärsyttää hengitysteitä ja ilmenee yskänä, kutinana ja liman erityksenä. Höyrystämällä oireet ovat vähäisempiä. Limakalvontulehdukset ja keuhkoputkentulehdukset ovat yleisiä vaivoja etenkin runsaasti päivittäin polttavien keskuudessa. Osalle pitkään säännöllisesti kannabista käyttävistä kehittyy riippuvuus, jolloin käyttäjä ei pysty olemaan ilman ainetta tai hallitsemaan sen käyttöä. Pitkäaikaiskäyttöön liittyy huomiokyvyn ja muistin heikkenemistä, jos aineen käyttö on niin runsasta, että käyttäjä on lähes koko ajan päihtyneenä. Pitkän raittiin jakson aikana huomiokyvyn ja muistin häiriöt yleensä korjautuvat.

Säännöllinen ja pitkäaikainen kannabiksen käyttö johtaa sietokyvyn kehittymiseen, jolloin käyttäjä tarvitsee suurempia ja/tai useampia annoksia saadakseen aineesta saman vaikutuksen. Psyykkinen riippuvuus kannabikseen voi kehittyä, kun kannabista käytetään säännöllisesti. Päivittäin suuria annoksia käyttävälle voi kehittyä kannabikseen myös fyysinen riippuvuus. Jos kannabista poltetaan tupakkaan sekoitettuna, syntyy psyykkinen ja fyysinen riippuvuus nikotiiniin nopeasti. Kannabiksen vieroitusoireita ovat unihäiriöt, hermostuneisuus, hikoilu ja ruokahaluttomuus. Fyysiset oireet kestävät yleensä vajaan viikon.

Vaikka yksilölliset erot ovat suuria, on todennäköistä, että eräillä ryhmillä haitat ovat odotettua yleisempiä. Nuorena aloitettu kannabiksen käyttö lisää riskiä muidenkin laittomien päihteiden käyttöön ja kannabisriippuvuuteen sekä suuremman riskin sairastua psykoosiin. Äidin raskaudenaikainen kannabiksen käyttö saattaa lisätä ennenaikaisen synnytyksen todennäköisyyttä. Kannabiksen käyttö voi pahentaa eräiden sairauksien, kuten astman, keuhkoputken tulehduksen ja skitsofrenian oireita.

Pekka Heinälä
Psykiatrian erikoislääkäri
A-klinikkasäätiö

Päivittänyt:
Kim Kannussaari 
projektipäälliikkö
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry

Alkuperäinen julkaisu 4.4.2006

Lähteet

National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine. 2017. The health effects of cannabis and cannabinoids: Current state of evidence and recommendations for research. Washington, DC: The National Academies Press.

 

A Population-Based Analysis of the Relationship Between Substance Use and Adolescent Cognitive Development: Jean-François G. Morin, B.A., Mohammad H. Afzali, Ph.D., Josiane Bourque, M.Sc., Sherry H. Stewart, Ph.D., Jean R. Séguin, Ph.D., Maeve O’Leary-Barrett, Ph.D., Patricia J. Conrod, Ph.D.

 

Adolescent substance use and risk of psychosis in the Northern Finland Birth Cohort 1986: Mustonen, Antti

 

Pilvee, pilvee – Kannabiksen käyttötavat, käyttäjät ja poliittiset mielipiteet: Pekka Hakkarainen & Karoliina Karjalainen

Opas kannabiksen käytön vähentämiseen tai lopettamiseen

Tutustu tehtäväkirjaan.