Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Sosiaalisten ongelmatilanteiden tunnistaminen ja käsittely

Monet toipuvat päihteistä riippuvaiset ovat huomanneet, että päihteettömyyden säilyttämiseksi on opittava selviytymään lukuisista ongelmallisista sosiaalisista tilanteista. Ne voivat olla tilanteita, joissa sinulle tarjotaan päihteitä tai tilanteita, joissa on huono ilmapiiri (kuten riiteleviä ihmisiä). Ne voivat olla sosiaalisia tapahtumasarjoja, joista sinun on alkuvaiheessa paras pysyä erillään (kuten toisten avioerot, naapurin sydänsurut, muiden ongelmat työnantajan kanssa tms.). Aktiivisen roolin ottaminen näissä voi vaikuttaa mielialaasi siten, että oma tasapainosi järkkyy ja siirryt lähemmäksi päihteiden käyttöä. Ne voivat myös olla tilanteita, joissa joku (usein vastakkaisen sukupuolen edustaja) haluaa uskoa sinulle omia ongelmiaan, ja pitää keskustelua sinun kanssa hyvin terapeuttisena. Menestyksellinen toipuminen vaatii sinua olemaan tietoinen siitä, miten erilaiset sosiaaliset paineet saattavat vaikuttaa sinuun sekä siitä, miten voit pitää puoliasi näitä paineita vastaan ilman päihteitä.

On hyödyllistä tunnistaa erilaiset sosiaaliset tilanteet ja/tai tapahtumasarjat, joita tulet kohtaamaan ja jotka saattavat olla uhkana muutostyöllesi.

Kirjaa sosiaalinen tilanne, jonka olet kokenut hankalana.

Ajattele yllä olevaa tilannetta ja sitä, miten se vaikuttaa sekä ajatuksiisi että tunteisiisi.

  • Luetteloi mahdollisia ajatuksia ja tuntemuksia, joita sinulla voi olla tässä tilanteessa (Tunteen voi yleensä ilmaista yhdellä sanalla, ajatukset tunnistaa siitä, että ne ovat monisanaisia)
  • Kun olet käynyt läpi tilanteessa heräävät ajatuksesi ja tunteesi, mieti, mitä voit tehdä välttyäksesi lipsahdukselta tai retkahtamiselta. Kirjaa eri toimintavaihtoehdot.

Aikaisemmin oppaassa lueteltiin joitakin tavallisimpia riskitilanteita muiden toipuvien päihderiippuvaisten kokemina. On paljon muitakin sosiaalisia tilanteita, jotka tuntuvat hyvin miellyttäviltä (esim. lapsesi ylioppilasjuhlat, veljentyttäresi häät, firman pikkujoulut, keilaporukan illanistujaiset) aina siihen asti, kunnes huomaat mielihalun hiipivän tajuntaasi.

Muista, että näissä ns. ”iloisissa” tilanteissa saatat myös tuntea tai ajatella mitä tahansa epämiellyttävää. Voit tuntea itsesi kyllästyneeksi tai kuormittuneeksi. Et ymmärrä, mitä ihmettä teet siellä jne. Voit myös tulla vihaiseksi siitä, että toiset voivat juoda alkoholia ja sinä et. Saatat ehkä ajatella, ettet kuulu vanhaan kaveripiiriisi, kun istut ilman päihteitä. Jos vellot näissä ajatuksissa, saatat vajota itsesääliin, kun et voi käyttää aineita. Kun kiemurtelet tunnelmissa ja ajatuksissa riittävän kauan, saatat ruveta ”kirjoittamaan” itsellesi ns. lupalappuja: ”Eihän pari pahaa tee” tai ”Eihän tässä ole tarkoitus raivoraittiiksi ruveta”. Tällöin sinun on käytettävä aiemmin mainittuja keinoja mielihalujen hillitsemiseksi. Hengitä rauhallisesti ja käy läpi ”ensiapulaukkusi”. Mieti myös lupalappujen todenperäisyyttä ja mielekkyyttä.

Alussa kannattaa vältellä vanhoja sisään ajettuja kävelyreittejä (koska ne opitun assosiaation mukaisesti voivat herättää ennakoivia mielihaluja). Ei kuitenkaan ole mahdollista välttää kaikkia sosiaalisia tilanteita, joten voit harjoitella erilaisia tapoja käsitellä sosiaalisia paineita.

Tarkastele seuraavia käsittelytapoja, joita muut ovat käyttäneet ja valitse niistä itsellesi käyttökelpoiset:

  • Kerro suoraan, ettet käytä
  • Kieltäydy päihteistä selittämättä mitään
  • Kerro, ettet ota tänään (varsinkin jos kysytään ”Etkö ikinä käytä?” – et ole tilivelvollinen kenellekään)
  • Kerro, että olet nyt pitempään ilman (useimmat alan miehet ja naiset ymmärtävät, jos toinen on nenänvalkaisukuurilla, vain amatöörit tyrkyttävät silloin).
  • Kehota henkilöä, joka tarjoaa sinulle alkoholia, antamaan sinulle virvokkeita. Tarjoa jotain vaihtoehtoista toimintaa henkilölle, jonka kanssa haluaisit viettää aikaasi, jos hän ehdottaa esim. ravintolaan menoa. Esim. ”Mennään kuule kahville” (Sinun ei tarvitse sanoa jokaisen kohdalla, ettet käytä päihteitä, voit ehdottaa muuta toimintaa ilman sitä.)
  • Päihteettömyyden ei tarvitse olla käyntikorttisi. Jos toinen tyrkyttää terassia, ehdota kahvilan terassia hetkeksi, jonka jälkeen hän voi jatkaa matkaansa olutterassille. Muista: kaikkia ei voi miellyttää. Kaikki tuttavasi eivät tule pitämään sinun uudesta elämäntavastasi. On ihmisiä, jotka jäävät menneisyyteesi ratkaisusi jälkeen. Älä säikähdä sitä. Uusia tulee tilalle, jos huolehdit myös uudelleen verkostoitumisesta. Se taas edellyttää sinulta aktiivisuutta. Aluksi ehkä vastakarvaan, koska vuosien aikana opitut asenteesi ja käyttäytymisesi pyrkivät työntämään sinua vanhoihin kuvioihin.
  • Ihminen ei koskaan seiso paikallaan kovin kauan – ellei hän mene eteenpäin, hän menee taaksepäin. Ja sinä et halua mennä taaksepäin, vaan eteenpäin. Siksi sinun tulee tehdä uusia asioita, joilla on uusia seurauksia. Vain käyttäytymällä toisin elämäsi muuttuu.

Jos alat tuntea lisääntyvää pelkoa sosiaalisia paineita kohtaan, on suositeltavaa, että poistut tilanteesta, mikäli mahdollista. Tämä on erityisen tärkeää, jos läsnä olevilla henkilöillä on päihteiden käytön mielihaluasi lisäävää vaikutusta. Älä jää norkoilemaan nurkkiin, etenkään tilanteessa, jossa muut alkavat jo humaltua (tai olla pilvessä tai pirissä tms.). Kuten aiemmin on todettu, humalainen seura tekee hermostuneeksi, pilvessä olevan seuran naurunpyrskähdyksiä on vaikea sietää selvin päin ja amfetamiinin käyttäjien roolipelit tuntuvat vain oudoilta ilman aineita.

Esimerkkitapaus