Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Retkahdusprosessin ymmärtäminen

Retkahtaminen tarkoittaa palaamista alkoholin, huumeiden tai lääkkeiden käyttöön päihteettömän jakson jälkeen. Retkahtaminen on mahdollista riippumatta siitä, miten pitkään olet ollut raittiina. Toipumissuunnitelmasi tulisi sisältää retkahdusprosessin tutkimista ja sellaista suunnittelua, joka auttaa estämään retkahduksen, jos varoittavia merkkejä alkaa ilmetä.

Voit ”retkahtaa” (eli lipsua päätöksestä) jo ennen kuin varsinaisesti aloitat päihteiden käytön. Mielialasi voi kääntyä juomiselle otolliseen suuntaan, jo ennen kuin olet tietoisesti ajatellutkaan juomista tai huumeiden käyttämistä vaihtoehtona. Pikku hiljaa saatat hivuttautua kohti kuormituksen lisääntymistä, joka lisää stressiä, joka taas yhdistyneenä mahdolliseen tunne-elämän yliherkkyyteen madaltaa kynnystä palata päihteiden käyttöön. Tämä hivuttautuminen (jotkut puhuvat petaamisesta) voi kestää tunteja, päiviä, viikkoja, jopa kuukausia. Monet päihderiippuvaiset ovat tarkastelleet retkahduskokemuksiaan. He ovat tunnistaneet sisäisiä ja ulkoisia vihjeitä, jotka ovat edeltäneet retkahdusta ja jotka näyttävät edesauttaneen päihteiden käytön uudelleen aloittamista.

Retkahdusvihjeet tai varoittavat merkit voivat liittyä muutoksiin käyttäytymisessäsi, asenteissasi, tunteissasi ja/tai ajatuksissasi. Tämä ei tarkoita sitä, että kaikki kokemasi muutokset olisivat välttämättä merkkinä tulevasta retkahtamisesta. Tämä tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että sinun tulee olla valppaana, kun muutoksia ilmenee. Tutki, ovatko nämä muutokset viemässä sinua kohti mielialoja, joita sinun on vaikea sietää tai käyttäytymistä, jota et voi hyväksyä ja viime kädessä kohti retkahtamista. Seuraavassa on muutamia esimerkkejä retkahdusvihjeistä:

Käyttäytymisen muutokset

Teet ratkaisuja, jotka vähentävät tuen määrää ja laatua: lisääntyneet konfliktitilanteet kotona tai työpaikalla (sanaharkat, riitelykohtaukset) ilman näkyvää syytä, avohoito- tai AA/NA -käyntien vähentäminen tai lopettaminen, pistäytyminen esim. entiseen kantakapakkaan seurustelemaan ja juomaan kahvia, entisten huumekavereiden tapaaminen, stressi-ilmiöiden, kuten valvomisen tms. lisääntyminen.

Yleensä suuret poikkeamat tasapainoisesta viikko-ohjelmasta voivat olla vihjeitä siitä, että olet huomaamattasi kuormittamassa itseäsi ja/tai jättämässä itseäsi liian yksinäiseksi.

Asennemuutokset

Et välitä päihteettömyydestä, et välitä siitä mitä tapahtuu, tulet kielteiseksi elämän ja sen sujumisen suhteen. Olet siirtymässä innostuksesta pitkästymiseen tai kyynisyyteen. Monet asennemuutokset pohjautuvat pettymyksiin ja turhautumisiin, joita et ole halunnut käsitellä. Sen sijaan, että olisit eritellyt vastoinkäymisiä ja saanut niihin uuden näkökulman, hautaat ne. Et huomaa, miten ne kuitenkin vaikuttavat siten, että tulet helposti levottomaksi, liipaisin on herkässä riitatilanteissa ja päihteettömyydestä on yhtäkkiä tullut rasite eikä rikkaus.

Flirttailet vanhan, käyttöä tukevan puolesi kanssa. Maistelet sellaisia ajatuksia kuin ”ei kaksi kaljaa ole ketään tappanut”, ”kyllähän ne AA -laisetkin välillä juovat”, ”eihän kannabis ole huume, se on elämäntapa” ja ”hulluksihan sitä tulee, jos pitää olla loppuelämän raittiina”. Kun kyynisyydestä ja depressiivisestä realismista tulee elämisen perusta, et enää viitsi kohdata pelkojasi, vaan välttelet niitä. Kun elämästäsi puuttuvat haasteet, siitä tulee pidemmän päälle aika tylsä ja tyhjänpäiväinen. Matka päihteiden käyttöön lyhenee.

Tunteiden ja mielialojen muutokset

Kun yhä useammassa tilanteessa koet v*tutusta (mikä on suomalainen yleisnimi hyvin monelle tunteelle), kyseessä voi olla esim. lisääntynyt äreys ja/tai masentuneisuus, voimakkaat suuttumuksen tai muut kielteiset tunteet itseä ja/tai muita kohtaan, lisääntyneet ikävystymisen tai pitkästymisen tunteet. Tai sydänsurut, jotka muuttuvat hylätyksi tulemisen tunteeksi, yksinäisyyden tunteen lisääntyminen, parisuhteeseen liittyvän epävarmuuden muuttuminen mustasukkaisuudeksi jne.

Ajatusmuutokset

Oltuasi jonkin aikaa raittiina, saatat huomata, että ote lipsuu ensin ajatuksen tasolla. Mielen täyttävät aika ajoittain ajatukset, jotka pehmentävät päätöstä pysyä päihteettömänä tai ajatukset, joiden avulla annat itsellesi luvan riskikäyttäytymiseen: ”Olen ansainnut paukut oltuani puoli vuotta selvänä”, ”Ei haittaa, jos korvaan yhden aineen toisella (esim. luovut Subutexista, mutta jatkat kannabiksen käyttöä; et juo alkoholia, mutta käytät rauhoittavia lääkkeitä), ”Koska elämäni on nyt tasapainossa ja hallinnassa, voin juoda silloin tällöin”. Nämä luvan antajat vievät sinua lähemmäksi käyttöä.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä, jotka saattavat liittyä sinuun tai sitten eivät. On tärkeää muistaa, että muutokset käyttäytymisessäsi, asenteissasi tai näiden yhdistelmä voi tarkoittaa, että retkahdusprosessi on käynnissä. Jos olet ollut raittiina ja retkahtanut, vastaa seuraaviin kysymyksiin (kirjaa paperille):

  • Mitkä erityiset vihjeet tai varoittavat merkit ovat edeltäneet edellistä retkahtamistasi käyttöön tai oheiskäyttöön (voit myös kuvata tapahtumasarjaa)?

  •  Mieti, kuinka pitkä aika kului ensimmäisten vihjeiden ilmaantumisen ja päihteiden käytön aloittamisen välillä; mieti mistä eri vaiheista tapahtumasarja koostui, mikä oli laukaiseva tekijä? Mieti myös mikä oli kriittinen hetki, eli missä kohdassa tilanne muuttui ratkaisevasti kohti käyttöä? (Tässä voit reippaasti harrastaa jälkiviisautta, muistele, mistä ajattelet nyt kaiken alkaneen)

  • Jos näin tapahtuisi uudelleen (jos samanlainen tapahtumasarja lähtisi liikkeelle), mitä erityisiä toimenpiteitä voisit tehdä yrittääksesi estää retkahtamista, mitä keinoja voisit käyttää tapahtumasarjan eri vaiheissa?

Voit myös hyödyntää seuraavaa Tilanneanalyysi-mallia.

TILANNEANALYYSI 1

1. Ketkä olivat läsnä?
2. Missä ja milloin tilanne tapahtui?
3. Mitä tapahtui?
4. Mikä oli kriittinen hetki?
5. Mikä oli reaktiosi? (Mitä sanoit tai teit? Mitä tunsit? Mitä ajattelit?)

6. Mitkä olivat reaktiosi seuraukset? Miten tilanne sinun kannaltasi päättyi?
7. Kuvaa, miten olisit halunnut tilanteen päättyvän.
8. Jos tilanne ei päättynyt, kuten olisit halunnut, yritä kuvata miksi.
9. Miten haluat toimia vastaavassa tilanteessa tulevaisuudessa?

Esimerkki hankalasta tapahtumasarjasta

Toinen esimerkkitapaus