Olet täällä

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy sivustolle, jotta voit käyttää kirjanmerkkejä

Kannabis on petollinen huume

“Alussa oli vain akuutti päihtymystila.” Huomasit, kuinka kannabiksen vaikutuksesta syntyvä päihtymystila on selvästi erilainen kuin normaalitilasi.

Kannabiksen pitkäaikaisen ja säännöllisen käytön seurauksena normaalitilasi muuttuu hiljalleen ja huomaamattasi. Mielentilaasi alkavat luonnehtia ajatuksettomuus, ajattelemattomuus, passiivisuus, laiskuus, joustamattomuus ja henkinen jäykkyys. Tällöin kannabiksen käyttö ei enää aiheutakaan entistä päihtymystä vaan pään selkiytymisen, "normaalistumisen" ja toimintakyvyn palautumisen. Kykenet hoitamaan asioitasi, kunhan olet polttanut kannabista.

Alussa poltat akuuttien päihtymystuntemusten vuoksi. Sitten poltat tunteaksesi olosi miellyttävän normaaliksi ja hieman päihtyneeksi. Kannabis haittaa sellaisia ajatustoimintoja, joiden avulla arvioisit tai kyseenalaistaisit tekemisiäsi, ja muuttaisit käyttäytymistäsi. Kannabiksen käyttäjän aivot ottavat vähitellen käyttöön ajattelu- ja havaintotoimintojen kannabismallin. Se on suodatin, joka seuloo tietoisuudesta pois kannabiksen käyttöön liittyvät kielteiset tosiasiat. Kannabismalli on kuin uusi identiteetti. Se syntyy, koska kannabis vaikuttaa aivojen kemiaan pitkäkestoisesti. Kannabiksen käyttäjät kokevat tästä kemiallisesta syystä ajattelevansa maailmasta samalla tavoin. Siis: aivotoimintojen kemiallinen muuttuminen ja samoin kokevien käyttäjien yhteenkuuluvaisuuden tunne yhdessä kehittävät ja voimistavat reagointitapoja, jotka ylläpitävät kannabiksen käyttöä. Näitä vakiovastauksia kutsutaan kannabismalliin kuuluviksi normaalireaktioiksi .

Esimerkkejä kannabismalliin kuuluvista ‘normaalireaktioista’:

  • Kaikki polttavat kannabista.
  • Voin lopettaa, koska vain haluan. En kuitenkaan tee sitä juuri nyt.
  • Minun kannabiksen käyttöni ei ole ongelma. Ydinvoima on ongelma.
  • Alkoholi on sallittua ja se on paljon myrkyllisempää.
  • Kannabis on luonnontuote.
  • Tulen luovaksi ja taiteelliseksi ja siksi voin jatkaa kannabiksen käyttöä.
  • Tunnen monia kannabiksen käyttäjiä, jotka ovat sellaisia kuin kuvailtiin, mutta minä en ole sellainen - olen ainutlaatuinen ja immuuni kielteisille vaikutuksille.
  • Toimin parhaiten ollessani sopivan päihtynyt.
  • Minulla on puute, joka on kompensoitava kannabiksella.

Kannabis voimistaa kielteisiä tunteita, joiden kokeminen on ahdistavaa. Nämä tunteet koetaan vasta kun kannabiksen rauhoittava vaikutus häviää. Tähän voi mennä jopa viisi päivää viimeisestä käyttökerrasta. Kielteiset tunteet katoavat, kun polttaa kannabista uudelleen - ja tulevat taas takaisin, jolloin on taas poltettava…

Kun murrosiässä elämä tuntui olevan sekavaa, hajalla, kriisissä, saattoi kannabiksen polttaminen tuntua auttavan; se antoi ehkä tunteen aikuisesta kypsyydestä ja rauhallisuudesta. Tarpeesta kokea sama rauhoittuminen ja rentous tuli kuitenkin noidankehä, sillä elämän sekavuus ja kannabiksen käytöstä aiheutuvat kielteiset tunteet pyrkivät aina uudelleen pintaan. Pakeneminen kannabiksen polttamiseen korvaa läheisyyttä, yhdessäoloa, henkistä tukea ja tunteita, joita ihminen tarvitsee selvitäkseen ahdistuksensa kanssa.