Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Vieroituksen jälkeen

Vieroituksen jälkeen hoitoa on tärkeää jatkaa laitoskuntoutuksessa tai osallistua säännöllisesti avohoidon ja itsehoitoryhmien (AANA) toimintaan. Kuntoutuksen jälkeen kannattaa edelleen jatkaa hoitoa päihdeklinikalla, mielenterveystoimistossa ja/tai AA/NA:ssa.

Vakiintuneiden elämäntapojen muuttaminen ei ole yksinkertaista. Omaisten ja ystävien tuki on avuksi, joten kerro heille aikeistasi lopettaa huumeiden käyttö ja pyydä heitä tukemaan sinua muutoksen toteuttamisessa. Katso myös video ”Uusi arki”.

On tavallista, että vieroituksen tai pidemmänkin raittiuden jälkeen osa retkahtaa käyttämään huumeita uudelleen. Jos näin käy, älä ole liian ankara itsellesi. Retkahdus ei tarkoita, että olet epäonnistunut tai että olet menettänyt kokonaan hallintasi amfetamiinin suhteen.

Retkahdus se on merkki siitä, että sinun täytyy kiinnittää enemmän huomiota tilanteisiin, joissa sinulla on riski retkahtaa. Tärkeää on palata päihteettömyyteen niin pian kuin mahdollista.

Tunnistamalla vaikeita tilanteita ja aikaisia varoitusmerkkejä, voit välttää retkahduksen. Jotkut tarvitsevat useamman yrityksen ennen kuin onnistuvat pitkäaikaisessa tavoitteessaan. Toiset tarvitsevat vain yhden.

Ota retkahdus oppimiskokemuksena.

Tehtävä:

Mieti ja kirjaa ylös, mitä ennen retkahdusta tapahtui. Miten olisit voinut välttää tilanteen, joka johti retkahdukseen? Mitä voisit tehdä seuraavassa samanlaisessa tilanteessa toisin?

Jos retkahdat, muista:

  • Raittiuteen tottunut elimistö ei kestä yhtä suuria annoksia kuin aikaisemmin (toleranssi on laskenut)
     
  • Eniten yliannostuksia sattuu, kun ihmiset käyttävät samanaikaisesti eri aineita, joiden vaikutukset ovat samansuuntaisia
     
  • Hankkimasi aine saattaa olla voimakkaampaa kuin aiemmin käyttämäsi. Testaa ensin pienellä annoksella
     
  • Älä käytä yksin
     
  • Älä käytä yhteisiä ruiskuja ja muita välineitä
     
  • Älä käytä samanaikaisesti huumeita ja alkoholia
     
  • Soita aina ambulanssi (112), jos joku kaverisi on ottanut yliannostuksen. Lue lisää: Elvytysohjeet.

Katso myös video ”Retkahdus ja sen ennakointi”.