Olet täällä

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy sivustolle, jotta voit käyttää kirjanmerkkejä

Nuortenlinkissä uusi päihde- ja mielenterveysaiheinen peli

Nuortenlinkin uusi interaktiivinen tarinapeli Hukkaputki kannustaa pohtimaan päihde- ja mielenterveyskysymyksiä. 13-15-vuotiaille suunnatun pelin avulla nuoria kannustetaan pohtimaan erilaisia elämään liittyviä valintoja sekä niiden seurauksia. Samalla peli tarjoaa uutta ja ilmaista osallistavaa päihdekasvatusmateriaalia yläkoulujen käyttöön.

Kannattaako sosiaalisen paineen takia käyttää nuuskaa? Miten auttaa kiusaamisen kohteeksi joutunutta kaveria? Sopivatko päihteet ja mielenterveysongelmat yhteen?

Hukkaputki-pelin tavoitteena on kannustaa nuoria pohtimaan erilaisia päihteisiin ja mielenterveyteen liittyviä aiheita pelillisin keinoin. Vaikka pelissä jaetaan tietoa, ei tiedon jakaminen ole pelin ainoa tavoite. Pelin tapahtumat sijoittuvat arkisiin tilanteisiin kuten kouluun ja puistoon, joissa nuori voi valita esimerkiksi nuuskan ostamisen tai ostamatta jättämisen väliltä. Tehdyt valinnat vaikuttavat tarinan kulkuun, mikä auttaa hahmottamaan nuoren omaa toimijuutta sekä mahdollisia syy-seuraussuhteita.

Pelin taustalla on ajatus, jonka mukaan ennaltaehkäisevän päihdekasvatuksen tarkoitus on ennen kaikkea vahvistaa nuoren selviytymiskeinoja ja toisaalta madaltaa kynnystä puhua päihteistä ja mielenterveydestä sekä hakea apua. Kyse ei ole niinkään oikeiden valintojen löytämisestä, vaan erilaisten vaihtoehtojen tutkimisesta ja kokeilemisesta. Tämän takia nuoria rohkaistaan pelaamaan peliä useampia kertoja täysin eri valinnoin.

Peli täydentää nuortenlinkki.fi-verkkopalvelun muuta sisältöä, esimerkiksi nimetöntä neuvontapalvelua ja tietopankkia. Parhaimmillaan peli toimiikin viihteen ja ajankulun lisäksi ajatuksia sysäävänä ärsykkeenä, joka kannustaa hakemaan lisää tietoa, puuttumaan, puhumaan ja kysymään apua.

Hukkaputki on pelattavissa ilmaiseksi osoitteessa www.nuortenlinkki.fi/hukkaputki. Peliä voi pelata sekä tietokoneella että mobiilisti.

Lisätietoja: Sara Mäkäräinen, kehittämissuunnittelija Nuortenlinkki, 050 4373075

Nuortenlinkki.fi on A-klinikkasäätiön ylläpitämä verkkosivusto nuorille. Toimintaa rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen tuotoilla.