A A A
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский
  • Viittomakieli

Olet täällä

Hoitopaikat

Päivitetty 5.9.2016

Jos sinulla on ongelmia alkoholin, huumeiden tai lääkkeiden käytön kanssa ja haluat apua, ota yhteyttä terveysasemalle, työterveyshuoltoon, alueesi A-klinikalle tai päihdeklinikalle. Kunnallisen terveysaseman palvelut maksavat useimmissa kunnissa hieman. Jos olet töissä, työnantaja maksaa työterveyshuollon puolestasi. Tarkista, kuuluuko sinun työterveyshuoltoosi päihdehoito. Oman kuntasi A-klinikan palvelut ovat maksuttomia.

A-klinikat
A-klinikoiden ja vastaavien riippuvuuksiin avohoitoa tarjoavien hoitopaikkojen yhteystietolista paikkakunnittain. Hoitopaikkoja ylläpitävät tyypillisesti kunnat tai kuntayhtymät.

Verkkopohjainen päihdekuntoutus
A-klinikkasäätiön päihdekuntoutusohjelma, joka yhdistää verkossa tapahtuvan itsehoidon ja ammattilaisen tarjoaman kasvokkaisen avun. Ohjelmaan hakeudutaan ottamalla yhteyttä lähimpään A-klinikkasäätiön toimipisteeseen, jossa selvitetään soveltuvuus ohjelmaan. Avun piiriin voi hakeutua itseohjautuen tai ammattilaisen ohjaamana. Osallistuminen ei edellytä aiempaa hoitokontaktia.

Nuorisoasemat
Nuorisoasemat tarjoavat apua alle 25-vuotiaille ja heidän läheisilleen. (Linkissä tietoja A-klinikkasäätiön ylläpitämistä nuorisoasemista. Oman kuntasi verkkosivuilta löydät alueesi nuorisoaseman yhteystiedot)

Terveysneuvontapisteet
Terveysneuvontapisteet ovat palvelupaikkoja, jotka on tarkoitettu huumeita suonensisäisesti käyttäville. Niihin on helppo mennä ilman ajanvarausta, eikä omaa nimeä tarvitse kertoa työntekijöille. Niissä voit vaihtaa käytetyt neulat ja ruiskut puhtaisiin. Terveysneuvontapisteistä saat myös tietoa terveydenhoidosta, hoitopaikoista ja tartuntataudeista.

Yksityinen päihdehoito
Julkisten palveluiden lisäksi Suomessa saa myös yksityisiä päihdehoidon palveluita. Näihin palveluihin voit mennä ilman lähetettä tai maksusitoumusta. Silloin maksat kaiken itse. Yksityisiä päihdehoitoyrityksiä voit etsiä esimerkiksi internetistä.

Apua pelaamiseen
Jos oma tai läheisen pelaaminen huolettaa, apua on mahdollista saada esimerkiksi paikkakunnan omalta A-klinikalta tai terveyskeskuksesta. Pääkaupunkiseudulla toimii Peliklinikka, jonka hoitopalvelut on tarkoitettu Helsingin, Vantaan ja Kauniaisten asukkaille.

Oliko tämä artikkeli hyödyllinen?
Ääniä annettu: 1000 - Keskiarvo: 3

Jaa

Facebook Twitter Google+ Delicious Google bookmarks