. .

Usein kysytyt kysymykset

Kirjoita kysymys

Hae vastaus

Emme lähetä vastauksia sähköpostiosoitteisiin.

Akuuteissa tapauksissa voit ottaa yhteyttä lähimpään terveyskeskukseen tai vierailla Apua.infon sivuilla www.apua.info.

Akuuteissa terveyteen liittyvissä tapauksissa voit soittaa mihin vuorokauden aikaan tahansa terveysneuvontaan: (09) 10023 www.0910023.fi

Peliriippuvuus

Kysymys:

Rahapelit vievät kaikki rahani. Lisäksi olen ottanut pankista lainaa pelaamista varten. Pelaan rahapelejä, pääasiassa hedelmäpelejä ja venttiä. Ongelma on vain pahentunut ajan myötä ja olen hyvin ahdistunut. Miten onnistuisin lopettamaan pelaamisen tai edes hillitsemään sitä?

Vastaus:

Hyvä kysyjä,

kerrot olevasi ahdistunut. Hallitsematon pelaaminen aiheuttaa hyvinkin voimakkaita häpeän ja syyllisyyden tunteita. Lisäksi pelaamalla voi pyrkiä välttämään vaikeita olo- tai tunnetiloja, kuten masennusta. On hyvä että tunnistat pelaamisen olevan ahdistuneisuutesi taustalla ja haluat tilanteeseen muutosta.

Riippuvuus voi syntyä päihteisiin, pelaamiseen tai vaikkapa ruokaan. Riippuvuus voi siis syntyä ilman kemiallista riippuvuutta. Toiminta on pakonomaista ja lopettaminen tuntuu mahdottomalta.

Voisit yrittää pohtia millaisissa tilanteissa pelaaminen ottaa valtaansa ja pyrkiä varautumaan niihin etukäteen ja miettiä mitä muuta voisit tehdä silloin. Oma päättäväisyys on tärkeää lopettamisen polulla, mutta on parasta että et jäisi yksin pohtimaan tilannettasi vaan pyydät myös ulkopuolisen apua.

Olisi hyödyllistä, jos kirjoittaisit pelaamispäiväkirjaa, johon kirjaat milloin pelasit, paljonko meni aikaa ja rahaa ja miltä silloin tuntui. Samaan päiväkirjaan on syytä kirjata myös tilanteet, jolloin sinun teki mieli pelata ja keinot joiden avulla pääsit sen yli. Päiväkirjan avulla ammattiauttaja voi auttaa sinua löytämään hyviä ratkaisumalleja ongelmiisi.

Pohdit myös pelaamisen vähentämistä. Suosittelen että lopetat rahapelit kokonaan, sillä pelaamisen hallinta onnistuu harvoin.

Rahapeliongelmasta kärsiville ja heidän läheisilleen avattu auttava puhelin Peluuri toimii numerossa 0800 100 101 arkipäivisin kello 12-18. Puhelimeen voi soittaa maksutta ja nimettömänä kaikkialta Suomesta.

Vertaistukea löydät Nimettömien pelureiden kokoontumisista. Lähimmän tapaamispaikan ja -ajan voit katsoa osoitteesta http://www.nimettomatpelurit.fi.

Peliongelmiin saat apua myös kunnasta riippuen joko mielenterveystoimistossa tai A-klinikalla. Lähimmän A-klinikan yhteystiedot löydät osoitteesta www.a-klinikka.fi. A-klinikan palvelut on tarkoitettu täysi-ikäisille ja heidän läheisilleen. Nuorisoasemat palvelevat alle 25-vuotiaita ja heidän läheisiään.

Tietoa peliriippuvuudesta ja hoitomahdollisuuksista löydät myös Päihdelinkin artikkeleista:
421 Peliriippuvuus
423 Peliriippuvuuden hoito

   
  • Tulosta tämä sivu
  • Lähetä tämä sivu sähköpostitse
  • Päihdelinkin RSS
  • Del.ici.ous
  • Digg
  • Jaa Facebookissa
  • Jaa StumbleUponissa