. .

Tietoiskut

100-linja: yleistä tietoa

200-linja: alkoholi

210 Alkoholin ominaisuuksia

220 Alkoholi ja terveys

230 Käytön riskejä ja haittoja

240 Muita käytön kysymyksiä

250 Alkoholi ja lapsuus

260 Haittojen ennaltaehkäisy ja oma-apu

270 Apua alkoholiongelmaan

280 Politiikka ja markkinat

290 Alkoholinkäytön merkityksiä

300-linja: huumeet ja lääkkeet

310 Huumausaineiden ominaisuuksia

320 Lääkkeet

330 Muut päihdeaineet

340 Käytön riskejä ja haittoja

350 Suonensisäisen käytön riskejä ja haittoja

360 Käytön ja haittojen ennaltaehkäisy

370 Apua huume- ja lääkeongelmaan

380 Politiikka ja markkinat

390 Huumeiden käytön merkityksiä

400-linja: toiminnalliset riippuvuudet

500-linja: tupakka

600-linja: päihdehuolto ja -koulutus

Pikatieto

Animaatiot

Tietovisat

Julkaistu: 06.04.2006

235 Alkoholimyrkytys

Suomessa kuolee vuosittain yli 400 ihmistä alkoholimyrkytykseen. Lisäksi muutama sata menehtyy alkoholin ja jonkin lääkeaineen yhdessä aiheuttamaan myrkytykseen. Myrkytyskuolemien määrä Suomessa on maailman kärkipäässä, ja moninkertainen verrattuna esimerkiksi muihin Pohjoismaihin.

Alkoholimyrkytys aiheutuu runsaan alkoholimäärän nopeasta nauttimisesta. Veren alkoholipitoisuuden kohoaminen yli kolmen promillen aiheuttaa jo myrkytyskuoleman uhan suurelle osalle ihmisiä. Varmin tapa välttyä myrkytykseltä on juoda vain vähän tai ei lainkaan. Yksi ravintola-annos tai keskiolutpullo nostaa veren alkoholia 0,2 promillesta alkaen ihmisen painosta riippuen. Pullo Koskenkorvaa nopeasti juotuna voi siis kohottaa veren alkoholipitoisuutta vaarallisen paljon. Runsas juominen voi lisäksi viedä muistin, ja kyky tarkkailla juomista pettää. Valtaosa myrkytyskuolemista onkin tapaturmia.

Ketkä sitten ovat vaaravyöhykkeessä? Ensi kertoja alkoholia nauttivat lapset ovat todellisessa hengenvaarassa. Suurin osa myrkytyskuolemista tapahtuu kuitenkin runsaasti juoville keski-ikäisille miehille. Toistuvat humalatilat eivät siis suojele myrkytyskuoleman vaaralta, vaikka alkoholin sietokyky olisikin kohonnut poikkeuksellisen suureksi.

Tapaturmat, hukkumiset ja muut onnettomuudet ovat tavallisia voimakkaassa humalatilassa olevilla. Varsinaisina alkoholimyrkytyskuolemina pidetään silti vain tapauksia, joissa alkoholi on aiheuttanut hengityksen lamaantumisen, sydämen pysähtymisen tai sammumisen seurauksena oksennukseen tukehtumisen. Äkillinen sydämen pysähtyminen voi tulla rytmihäiriön seurauksena laskuhumalassa. Alkoholimyrkytyskuolema voi siis kohdata myös alle kolmen promillen humalatilassa.

Mitä tehdä jos kaveri sammuu? Älä jätä häntä heitteille. Jos et saa häntä hereille, toimita hänet heti sairaalatutkintaan ja seurantaan. Jos saat hänet hetkeksi hereille, aseta hänet kylkiasentoon, jottei hän tukehtuisi oksennukseen. Potilaan tilaa on edelleen seurattava. Jos tilassa ilmenee jotain epäilyttävää, esim. hengitysvaikeuksia, toimita hänet sairaalatarkkailuun. Sammumista seuraa tavallista ankarampi krapula. Lepo rauhallisissa olosuhteissa on silloin hyväksi. Fyysistä rasitusta on vältettävä. Ei krapularyyppyjä. Sokeripitoiset juomat ja lihaliemi pieninä annoksina ovat parempia krapulalääkkeitä.

Antti Holopainen
Ylilääkäri
Järvenpään sosiaalisairaala

   
  • Tulosta tämä sivu
  • Lähetä tämä sivu sähköpostitse
  • Päihdelinkin RSS
  • Del.ici.ous
  • Digg
  • Jaa Facebookissa
  • Jaa StumbleUponissa