. .

Tietoiskut

100-linja: yleistä tietoa

200-linja: alkoholi

210 Alkoholin ominaisuuksia

220 Alkoholi ja terveys

230 Käytön riskejä ja haittoja

240 Muita käytön kysymyksiä

250 Alkoholi ja lapsuus

260 Haittojen ennaltaehkäisy ja oma-apu

270 Apua alkoholiongelmaan

280 Politiikka ja markkinat

290 Alkoholinkäytön merkityksiä

300-linja: huumeet ja lääkkeet

310 Huumausaineiden ominaisuuksia

320 Lääkkeet

330 Muut päihdeaineet

340 Käytön riskejä ja haittoja

350 Suonensisäisen käytön riskejä ja haittoja

360 Käytön ja haittojen ennaltaehkäisy

370 Apua huume- ja lääkeongelmaan

380 Politiikka ja markkinat

390 Huumeiden käytön merkityksiä

400-linja: toiminnalliset riippuvuudet

500-linja: tupakka

600-linja: päihdehuolto ja -koulutus

Pikatieto

Animaatiot

Tietovisat

Julkaistu: 12.12.2005

233 Alkoholin terveyshaitat

Sanotaan, että viina on viisasten juoma. Se tarkoittaa, että alkoholia pitää käyttää viisaasti, ettei viina olisi haitaksi. Runsas käyttö nimittäin lisää sairastumisen vaaraa ja lyhentää elinikää.

Runsaasti alkoholia käyttävillä on sairaspäivien määrä noin kaksin- tai kolminkertainen verrattuna raittiisiin ja viisaasti alkoholia käyttäviin henkilöihin. Kuoleman vaara on samoin noin kaksin- tai kolminkertainen. Alkoholistien elinikä on 618 vuotta keskimääräistä lyhyempi.

Viisaus viinan juonnissa merkitsee ensinnäkin sitä, että ainakin tietyissä tilanteissa osaa olla täysin raittiina; liikenteessä, työssä ja sairastaessa, jos alkoholi pahentaa tautia. Alkoholin käyttö raskauden aikana voi aiheuttaa epämuodostumia ja haitata lapsen kehitystä sekä kohdussa että syntymän jälkeen. Humalajuominen on erityisen vaarallista. Vaikka ei voida todistaa, että aivan vähäinen alkoholimäärä olisi haitaksi sikiölle, ei vaaran olemassaoloa voida myöskään sulkea pois. Heikomman etu olkoon ensisijainen.

Toinen viisaus on, ettei milloinkaan juo itseään humalaan.

Kolmanneksi: keskimääräisen päivittäisen kulutuksen on pysyttävä kohtuullisena, ks. Juomisen luokittelu. Vaara sairastua ja kuolla ennenaikaisesti on sitä suurempi, mitä enemmän juo.

Tavallisimpia runsaan alkoholinkäytön aiheuttamia sairauksia ovat tapaturmat, masennus, pelkotilat, hermotaudit ja vatsan alueen sairaudet. Älykkyydessä, kätevyydessä ja lihasvoimassa ilmenee toimintakykyä heikentäviä muutoksia. Alkoholi kohottaa myös verenpainetta ja voi johtaa aivoverenvuodosta johtuvaan halvaukseen. Kohtuullinen alkoholinkäyttö vähentää sepelvaltimotaudin, sokeritaudin ja vanhuuden tylsistymisen vaaraa.

Pitkäaikainen alkoholin käyttö lisää vaaraa sairastua parantumattomaan ruumiilliseen sairauteen, esim. aivosurkastumaan, maksakirroosiin, hermorappeumaan, haimatulehdukseen sekä suun, nielun, kurkunpään, ruokatorven ja mahan syöpään. Raju humala johtaa helposti hengenvaaralliseen sydämen rytmihäiriöön. Viinaa runsaasti juomalla ei siis tulla viisaaksi, vaan sairaaksi.

Kari Poikolainen
Alkoholitutkimussäätiö

Päivitetty 14.10.2009

Päivittänyt 21.3.2013:
Kaija Seppä
LKT, professori, Tampereen yliopisto


Lisää aiheesta:

Elämäntapaliiton Taitolaji -ohjelma

   
  • Tulosta tämä sivu
  • Lähetä tämä sivu sähköpostitse
  • Päihdelinkin RSS
  • Del.ici.ous
  • Digg
  • Jaa Facebookissa
  • Jaa StumbleUponissa