. .

Tietoiskut

100-linja: yleistä tietoa

200-linja: alkoholi

210 Alkoholin ominaisuuksia

220 Alkoholi ja terveys

230 Käytön riskejä ja haittoja

240 Muita käytön kysymyksiä

250 Alkoholi ja lapsuus

260 Haittojen ennaltaehkäisy ja oma-apu

270 Apua alkoholiongelmaan

280 Politiikka ja markkinat

290 Alkoholinkäytön merkityksiä

300-linja: huumeet ja lääkkeet

310 Huumausaineiden ominaisuuksia

320 Lääkkeet

330 Muut päihdeaineet

340 Käytön riskejä ja haittoja

350 Suonensisäisen käytön riskejä ja haittoja

360 Käytön ja haittojen ennaltaehkäisy

370 Apua huume- ja lääkeongelmaan

380 Politiikka ja markkinat

390 Huumeiden käytön merkityksiä

400-linja: toiminnalliset riippuvuudet

500-linja: tupakka

600-linja: päihdehuolto ja -koulutus

Pikatieto

Animaatiot

Tietovisat

Julkaistu: 12.12.2005

232 Alkoholin aiheuttamat vieroitusoireet

Satunnainen runsas alkoholin käyttö synnyttää krapulan. Pitkään jatkunut juominen aiheuttaa loppuessaan alkoholin vieroitustilan. Runsaan juomisen äkillinen lopettaminen voi johtaa jopa hengenvaarallisiin oireisiin, mutta lievät vieroitusoireet paranevat yleensä kahdessa tai kolmessa päivässä myös ilman lääkehoitoa.

Kierteen aikana nautittu päivittäinen alkoholimäärä on tärkein vieroitusoireiden voimakkuuteen vaikuttava tekijä. Jo seitsemän keskioluen päivävauhti voi äkisti loppuessaan synnyttää lievän vieroitustilan herkälle henkilölle.

Runsaan pullon väkeviä (yli 180 grammaa puhdasta alkoholia) päivittäin nauttiva voi sairastua vakavaan vieroitustilaan lopettaessaan juomisen. Asteittainen vähentäminen lievittää oireita. Monet ovat onnistuneet näin katkaisemaan ryyppykierteen.

Mitä vieroitustila sitten on? Pitkällisen juomisen aikana hermosto sopeutuu alkoholin läsnäoloon. Alkoholin poistuminen aiheuttaa hermoston yliärtyvyystilan, joka koetaan levottomuutena, ahdistuksena, vapinana, tasapainohäiriöinä ja pahimmillaan tajuttomuus-kouristuskohtauksina, näkö- ja kuuloharhoina tai psykoosina. Oireisiin saattaa liittyä myös oksentelua ja tuntohäiriöitä. Pulssin kiihtyminen ja verenpaineen nousu jopa vaarallisen korkealle on melko tavallista.

Vieroitusoireet alkavat usein noin puoli vuorokautta juomisen loputtua, jolloin alkoholia voi olla vielä veressä yli promillen verran. Oireet voimistuvat vähitellen alkoholin poistuessa.

Vieroitustila on usein kaksivaiheinen. Ensimmäisen kahden vuorokauden aikana oireet ovat lievempiä. Esiintyy levottomuutta, vapinaa, unettomuutta, oksentelua, joskus kuuloharhoja ja kouristuksiakin. Kaksi tai kolme vuorokautta juomisen loputtua potilaan tila voi äkillisesti huonontua. Saattaa ilmaantua voimakasta hikoilua, pulssin, verenpaineen ja lämmön nousua, hourailua ja jopa psykoottisia oireita. Tila on hoitamattomana pahimmillaan hengenvaarallinen.

Voimakkaistakin välittömistä oireista toipuu yleensä viikossa, ellei mukana ole ollut muita pitkittäviä tekijöitä kuten rauhoittavien lääkkeiden käyttöä.

Antti Holopainen
Ylilääkäri, Järvenpään sosiaalisairaala

   
  • Tulosta tämä sivu
  • Lähetä tämä sivu sähköpostitse
  • Päihdelinkin RSS
  • Del.ici.ous
  • Digg
  • Jaa Facebookissa
  • Jaa StumbleUponissa