. .

Tietoiskut

100-linja: yleistä tietoa

200-linja: alkoholi

210 Alkoholin ominaisuuksia

220 Alkoholi ja terveys

230 Käytön riskejä ja haittoja

240 Muita käytön kysymyksiä

250 Alkoholi ja lapsuus

260 Haittojen ennaltaehkäisy ja oma-apu

270 Apua alkoholiongelmaan

280 Politiikka ja markkinat

290 Alkoholinkäytön merkityksiä

300-linja: huumeet ja lääkkeet

310 Huumausaineiden ominaisuuksia

320 Lääkkeet

330 Muut päihdeaineet

340 Käytön riskejä ja haittoja

350 Suonensisäisen käytön riskejä ja haittoja

360 Käytön ja haittojen ennaltaehkäisy

370 Apua huume- ja lääkeongelmaan

380 Politiikka ja markkinat

390 Huumeiden käytön merkityksiä

400-linja: toiminnalliset riippuvuudet

500-linja: tupakka

600-linja: päihdehuolto ja -koulutus

Pikatieto

Animaatiot

Tietovisat

Julkaistu: 31.01.2005

231 Liikakäytön tunnistaminen

Viittomakielinen artikkeli


Liiallisen alkoholinkäytön rajat vaihtelevat tilanteen mukaan. Se, mikä on yhdessä tilanteessa kohtuullista, voi olla toisessa tilanteessa liikaa. Joitakin nyrkkisääntöjä silti löytyy.

Keskivertomiehellä kertakäytön riskiraja on seitsemän pulloa keskiolutta, pullo mietoa viiniä tai puoli pulloa kirkasta viinaa. Riskiraja viikossa on 24 pulloa keskiolutta, kolme ja puoli pulloa mietoa viiniä tai yksi ja kolmeneljäsosaa pulloa kirkasta viinaa.

Naisella kertakäytön riskiraja on viisi pulloa keskiolutta, kaksi kolmasosaa pulloa mietoa viiniä tai yksi kolmasosa pulloa kirkasta viinaa. Riskikäytön viikoittainen raja on naisella 16 pulloa keskiolutta, kaksi ja yksi kolmasosa pulloa mietoa viiniä tai yksi ja yksi viidesosa pulloa kirkasta viinaa.

Raju kertajuominen ja jo yksittäinenkin voimakas humala voivat haitata terveyttä. Esimerkiksi tapaturmavaara kasvaa merkittävästi. Säännöllinen päivittäinen käyttö voi myös altistaa vähitellen alkoholiriippuvuudelle. Alkoholi opitaan tällöin liittämään liian moniin arkielämän rutiineihin. Alkoholinsietokyky kasvaa ja sitä joudutaan nauttimaan yhä enemmän samojen vaikutusten aikaansaamiseksi. Riskirajat on asetettu tavalliselle terveelle aikuiselle; nuorilla, ikäihmisillä, lääkekuurin aikana tai raskaana ollessa rajat sen sijaan ovat huomattavasti alhaisemmat, joskus jopa täysraittiuden tasolla.

Liikakäyttöä on myös aina alkoholin käyttö työpaikalla ja työaikana. Samoin jo muutama paukku lisää riskiä liikenteessä. Tämä on syytä ottaa huomioon muun muassa aamuisin, vaikka edellisen illan juomisen jälkeen olo tuntuisikin hyvältä. Myös perheessä voi helposti syntyä ristiriitoja, koska miesten ja naisten juomistavat ja asenteet ovat erilaisia. Lapsen näkökulmasta kohtuullinenkin alkoholinkäyttö ja humaltuminen voi olla liiallista. Alkoholinkäytön liiallisuutta on aina pysähdyttävä miettimään, jos läheiset huomauttelevat siitä tai jos itsellä on pienikin huoli oman alkoholinkäytön runsaudesta. Alkoholinkäyttö ei ole koskaan pelkästään henkilökohtainen asia.

Liikajuomisesta kertoo muun muassa tavallinen aamukrapula eli pahoinvointi, väsymys, lievä vapina ja tärinä. Kulutuksen liiallisuutta on usein vaikea havaita, koska alkoholinsietokyky on lisääntynyt eli käyttäjällä on hyvä viinapää. Mittaukset osoittavat riskikäyttäjillä silti usein verenpaineen nousua, maksa-arvojen kohoamista ja muita muutoksia elimistössä.

Alkoholismista eli alkoholiriippuvuudesta ja vaikeista alkoholiongelmista kertovat todella vahvat humalatilat ja merkittävä alkoholinsietokyvyn kasvu. Alkoholisti voi vaikuttaa melko selvältä, vaikka elimistössä olisi kolme promillea alkoholia. Viiden tai kuuden promillen humalakaan ei ole harvinainen. Alkoholismille tyypillisiä vieroitusoireita ovat voimakas vapina ja tärinä, kuulo- ja näköharhat, kaatumatautia muistuttavat kohtaukset ja pitkäaikainen unettomuus. Vakaviin alkoholiongelmiin liittyy joskus vaikeita elämänkriisejä. Suoriutuminen arkielämän tehtävistä on usein vaikeaa.

Ari Saarto
kehittämisjohtaja, A-klinikkasäätiö

Päivitetty 1.6.2009

Päivittänyt 21.3.2013:
Kaija Seppä
LKT, professori, Tampereen yliopisto


Lisää aiheesta:

Päihdelinkin itsearviointitestit ja oma-apuvälineet 

Elämäntapaliiton Taitolajii -ohjelma

Syöpäjärjestöjen alkoholin käyttösuositukset

   
  • Tulosta tämä sivu
  • Lähetä tämä sivu sähköpostitse
  • Päihdelinkin RSS
  • Del.ici.ous
  • Digg
  • Jaa Facebookissa
  • Jaa StumbleUponissa