. .

Ajankohtaista

Mediassa

ARKISTO


10 VIIMEISINTÄ
10 VIIMEISINTÄ KOMMENTTIA

Harva huumetesti positiivinen

Vain murto-osa työpaikoilla tehtävistä huumetesteistä paljastaa työntekijän huumeidenkäytön. Kansanterveyslaitoksen huumelaboratorion johtajan Pirjo Lillsunden mukaan testituloksista on positiivisia 1-3 prosenttia. Useimmin positiivinen tulos tulee kannabiksesta tai amfetamiinista.

Suomessa tehdään vuosittain 10 000–20 000 työpaikkahuumetestiä. Määrä on ollut hienoisessa nousussa työntekijän yksityisyyttä työelämässä koskevan lain tultua voimaan viime syksynä. Lillsunden mukaan valtaosa testeistä tehdään työnhakijoille. Yleisimpiä ne ovat suuren turvallisuusriskin aloilla, kuten liikenne-, kuljetus- ja ydinvoima-alalla.

Huumelaboratoriolla ei ole vakiintunutta käytäntöä siitä, mitä huumeita testeissä etsitään. Haravasta sovitaan aina testit tilaavan työpaikan kanssa.

- Yleensä siihen kuuluvat kannabis, amfetamiini, opiaatit ja kokaiini, Lillsunde kertoo.

Testit paljastavat jonkin verran myös näiden aineiden johdannaisia, esimerkiksi amfetamiinista johdetun ekstaasin.

- Kuitenkin aina on olemassa design-huumeita, joita testit eivät löydä.

Jäljet eri huumeista säilyvät elimistössä eri pituisia aikoja. Esimerkiksi kannabis voidaan löytää parikin viikkoa käytön jälkeen, kun taas amfetamiini säilyy vain muutaman päivän. - Kaleva/7.3.2005

Kommentit

 1. Vittuako te testaatte työnsä kunnolla tekeviä kansalaisia.. teidän testaajien pitäisi hävetä röyhkeyttänne jolla tunkeudutte työntekijöidenm yktistyiselämään mahdollisesti pilaten sen lopullisesti tuhoamalla parisuhteen ja aiheuttamalla avioeron.

  — Joel · 23.02.2008 - 04:47 · #

 2. Olen päihdevastainen, mutta en näe mitään järkeä siinä että kannabista silloin tällöin poltteleva olisi se ensisijainen käyttäjäryhmä joka pitäisi saada narautettua työpaikalla. Itse keskittyisin alkoholin suurkuluttajiin, joiden keskittyminen työhön on herpaantunut krapulan vuoksi tai siksi, että uuden bileillan suunnitteluun käytetään työaikaa. Kyllä amfetamiinin vaikutuksen alaisen havaitsee jo kaukaa, mutta eri asia ovat nämä alkoholin kanssa läträäjät ja sen vuoksi burn out-lomilla olevat.

  — Mervi Holm · 08.06.2008 - 19:07 · #

 3. Olen täysin samaa mieltä Mervin kanssa. Alkoholihan on 5:ksi pahin myrkky mitä ihmiset kiskoo kaikki huumeet mukaanlukien. Tupakka on numero 9 ja kannabis vasta numero 11!!!!!! Alkoholissa ei ole mitään terveysvaikutuksia kun sitä juodaan humalahakuisesti kun taas esim kannabiksessa on! Toki tämä koto-Suomihan on peräpohjolan takapajumaa missä suurin osa ihmisistä ei halua muutoksia vaikka ne olisikin parempaan päin. Siksi tulemme olemaan varmastikkin viimeinen maa Albanian kera jotka laillistaa kannabiksen käytön Euroopassa. Vitun idiootit!

  — Jani · 04.08.2010 - 20:17 · #

 4. Minun mielestäni kanssa käsittämätöntä, että vapaa-ajalla ei saa rentoutua enään tutussa kaveriporukassa pajaria poltellen.

  — Petri · 07.09.2010 - 16:38 · #

 5. Mites jos tästä kyseisestä testistä sitten se positiivinen tulee niin jääks siit joku merkintä tai tieto johonkin näkyviin joka sit taas vaikuttaa työnsaantiin muilla aloilla myös? Vai jääks tää tieto sit ihan sen nykysen työnantajan ja itteni välille?

  — Lillan · 05.03.2014 - 23:43 · #

Kirjoita kommenttisi
 

 

Jotta voit lähettää kommenttisi, paina ensin esikatselu-nappia.

 • Tulosta tämä sivu
 • Lähetä tämä sivu sähköpostitse
 • Päihdelinkin RSS
 • Del.ici.ous
 • Digg
 • Jaa Facebookissa
 • Jaa StumbleUponissa