Olet täällä

vieroituslääke

Älä jää yksin oloinesi. Kotikanavalla keskustellaan asioista ja ongelmista, joihin voi törmätä kotona päihteiden kanssa. Kirjoittaminen ei vaadi rekisteröitymistä. Tule mukaan kanavalle!

Valvoja: Päihdelinkin toimitus

vieroituslääke

ViestiKirjoittaja äiskä » 9.6.2006 15:22:44

Alkoholivieroituksen avuksi uusi lääke

Julkaistu: 14:00

Alkoholivieroituksen tueksi on löydetty uusi lääkeaine, dexmedetomidiini. Se on perjantaina Tampereen yliopistossa tarkastetun väitöstutkimuksen mukaan potentiaalinen vaihtoehto erityisesti sen mahdollisten hermosoluvaurioilta suojaavan vaikutuksen vuoksi.

Lääketieteen lisensiaatin Päivi Riihiojan tutkimus vertasi rottien avulla dexmedetomidiinin tehoa vieroitusvaiheen hoidossa käytettäviin lääkeaineisiin, diatsepaaminiin ja propranololiniin. Uusi lääke lievitti merkitsevästi vieroitusoireita, kuten jäykkyyttä, vapinaa ja ärtyvyyttä.

Viiden viikon viinanjuomisen aikana dexmedetomidiinin teho säilyi muuttumattomana tai jopa parani. Lääkkeellä osoittautui olevan hermosoluvaurioilta suojaavaa vaikutusta sekä keskus- että ääreishermostossa. Tutkimuksen mukaan ikääntymisellä ei ollut merkitystä alkoholin vieroitusoireiden voimakkuuteen tai alkoholin aiheuttamaan hermosolukatoon.

Dexmedetomidiini on rauhoittava lääke, jota käytetään paljon tehohoitopotilailla.

STT
äiskä
 

Paluu Kotikanava

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa